Полезни факти

Кокосовият орех е плодът на кокосовата палма, която достига до 30 метра височина и годишно дава между 5 и 150 плода, всеки от които тежи до 2,5 кг. Във вътрешността на ореха има бяла твърда ядлива ядка (копра), и течност (кокосово мляко), която се пие само при недозрели плодове, тъй като иначе причинява разстройство. Широко разпостранен в тропиците.

Плодът на палмата представлява средно голям зелен плод, в който има голям орех с три трапчинки. Това е един от малкото плодове, чиито названия не произлизат от гръцки, а името му идва от португалската дума за маймуна (coco), поради приликата между петната върху обвивката на плода и маймунското лице. На санскрит името на кокосовия орех е Kalpa vriksha, което означава - "дървото, даващо всичко необходимо за живота".

Кокосовият орех има високо съдържание на мазнини - 36,5%, съдържа още калий, фосфор, желязо, витамини от групата В. 

Кокосовото масло забързва метаболизма и спомага за произвеждането на повече енергия. Използва се широко и в козметичните продукти за суха кожа.

Олиото от кокос укрепва имунната система, тъй като съдържа антивирусни, противогъбични и противомикробни наситени мастни киселини.

Кокосовите стърготини, които са продукт от кокосов орех са широко използвани в индийската кухня. Използват се основно за сладкиши - за поръсване или за влагане в тестото на бисквити, дребни сладки, кексове и други.

Хранителна стойност на 100 грама кокосови стърготини: енергия - 2461kJ/588kCal, протеини - 5.6 г, въглехидрати - 6.4 г от които захари - 6.4 г, мазнини - 62 г от които наситени - 53.4 г, фибри - 13.7 г, натрий - 0.028 г, сол - 0.07 г