Пълнен патладжан на фурна
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Патладжаните се измиват (може да се използват и тиквички). Нарязват се на половина по дължина. С лъжица внимателно се издълбава месестата част на патладжаните. Нарязва се на малки кубчета.
-
В тиган с малко зехтин се задушава каймата с лука. Добавят се измития ориз, остатъците от патладжаните и нарязаните маслини.
-
Задушава се за около 15 минути. Сваля се от котлона. Подправя се с подправките. Оставя се леко да изстине и поеме от аромата им.
-
Патладжаните се напълват със сместа. Подреждат се в тавичка покрита с хартия за печене.
-
Пекат се на 180-200 С за около 20-25 минути. Изваждат се от фурната и се поръсват с пармезан.
-
В чиниите за сервиране се правят по две ивици от соев сос и отгоре се поставят патладжаните. Гарнират се с кисели краставички по желание.