Полезни факти

Маслините (Olea) са вечнозелени бавнорастящи, но дълголетни дървета с дребни листа и плод с костилка.  Семейство Маслинови към което спада е широко разпространено от Средиземноморието и Южна Африка до Югоизточна Азия, Южен Китай, Нова Каледония и Източна Австралия.

Най-известният вид е европейската маслина (Olea europaea), която се използва от древни времена за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Плодовете на маслината за производство на зехтин са дребни и богати на масло.

Маслиновите дървета могат да виреят в бедни почви, но издържат до само до -15°С. У нас могат да виреят единствено в Ивайловградско, Пловдивско - полите на Родопите и Петричко, както и по Черноморието, но само на защитени от вятър места. Най-подходящи сортове за нашите географски ширини и по-конкретно само в някои микро райони са сортовете Агрио (дива - зелена) и Петро (камък - черна). 

Маслините имат до 30 % мазнини, висококалорични са, богати на калий и калций, имат и значително количество витамин А. 

Употребяват се пряко – за храна, салати, гарнитури, в комбинирани предястия или в ястия като съставка. Съхраняват се в стъклени или глинени съдове, залети с олио, саламура, зехтин. 

Маслините са много горчиви, докато са сурови, като за да се подкиселят първоначално се слагат във вода, която се подменя всеки ден в продължение на месец за да се изцеди горчивината им. След един месец когато вече не са горчиви се накисват в сол и лимон и за няколко дни са готови. В търговската мрежа постъпват два вида маслини – зелени, които са брани преди зрялост, и черни, откъснати напълно зрели. И двата вида претърпяват предварителна обработка – осоляване, накисване, някои направо се консервират. 

За запазване на вкусовите качества е добре да се съхраняват в солена вода или зехтин, в който сме сложили различни подправки - розмарин, мащерка, салвия и други. Вакумирани могат да се съхраняват до една година.

Маслините се съчетават добре с постни бели риби, с кашкавал, моцарела, бели твърди сирена и други.

Най-чистият зехтин по средиземноморието се произвежда на Крит, като същия бива приготвен от маслиновите дървета преди плодът да узрее напълно. 

Ползи за здравето

Консумацията на маслини предотвратява формирането на ракови клетки в простата и укрепва вътрешната комуникационна система на клетката.

Маслините съдържат мононенаситени мастни киселини, които не повишават нивото на холестерола, а го запазват в норма. 

Благодарение на линолеевата киселина, която съдържат, маслините и зехтинът са най-здравословната храна за новородените бебета и растящи деца. 

Изключително важни са и за костното укрепване при децата, тъй като подпомагат костното развитие благодарение на съдържащите се в зехтина витамини Е, А , D и К.

От листата на маслиновото дърво се изработват лекарства за намаляване на кръвното налягане.

Mаслините съдържат нисък процент въглехидрати, което ги нарежда сред така наречените "свободни храни", тоест храни, които практически нямат влияние върху инсулина.