Прясно зеле с месо в гърне
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 ч.л. захар
- 1 щипка мащерка
- 1 щипка риган
- 1 к.л. черен пипер млян
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. универсална подправка
- 2 бр. дафинов лист
- 3 бр. бахар зърна
- 1 с.л. червен пипер
- 2 с.л. доматено пюре
- 200 мл домати консерва
- 80 мл зехтин
- 1.30 кг зеле бяло
- 800 г свински гърди без кост
Начин на приготвяне
-
Месото се нарязва на парчета, зелето се почиства и също се нарязва.
-
В купа се слагат доматите, пюрето, зехтина, захарта и всички подправки и се разбърква.
-
В глинен гювеч или гърне се слага на дъното малко мазнина, слага се половината от месото и върху него половината от зелето.
-
Полива се с част от сместа от домати и подправки, размесва се като зелето леко се намачква в ръце и отново се слага останалото месо и зеле. Изсипва се останалата смес и отново се разбърква и леко намачква.
-
Сипват се 200 мл вода, захлупва се и се пече на 200 С за 90 минути. След това капака се маха и се дозапича още 30 минути на 180 С.