Пикантна патица
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 кг патица
- 250 г круши
- 250 г кайсии компот
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. мащерка
- 1 с.л. брашно царевично
- 1 щипка черен пипер млян
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Предварително изчистената патица се посолява отвън и отвътре.
-
Крушите и кайсиите се отцеждат и патицата се напълва с тях.
-
Краката и крилата й се завързват и се поръсва с червен пипер и мащерка.
-
Сипва се малко вода в гювеч или друг огнеупорен съд с капак и патицата се слага в него.
-
Пече се 1 1/2 часа във фурна на 225 С.
-
Готовата патица се нарязва на порции, нарежва в блюдо и се запазва топла.
-
Обира се мазнината от соса, долива се малко вода и се кипва. Соса се сгъстява с брашното, подправя се на вкус със сол и пипер и се поднася отделно.