Патица с мащерка
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Картофите се измиват. Слагат се в подсолена вода и се сваряват. Отцеждат се и се обелват.
-
Картофите се овкусяват с мащерка, розмарин и сол на вкус. Напръскват се със зехтина.
-
Патицата се посолява отвън и отвътре. Напълва се с част от варените картофи.
-
Слага се по гръб в тава с малко вода и се пече 1 1/2 ч на 225 С.
-
Лука се обелва, нарязва се на едро и се слага при патицата 15 минути след началото на печенето.
-
Патицата трябва да се резне под крилата и в слабините, за да изтече мазнината. След 30-тата минута мазнината се обира.
-
Щом сосът започне да покафенява, се долива малко вода в тавата и месото често се полива със соса.
-
Останалите картофи се добавят 15 минути преди края на печенето и се запичат до златисто.
-
Готовата патица се нарязва на порции, които се слагат в затоплено плато за сервиране.
-
При сервиране се гарнира със стръкове розмарин и мащерка. Соса се сервира отделно.