Пай с круши и бяло вино
минути
порции
сложност
Съставки
-
за масленото тесто:
- 150 г брашно
- 50 г пудра захар
- 100 г масло
- 1 яйце
-
За плънката:
- 180 г круши
- 80 г захар
- 50 мл бяло вино
- 10 г нишесте
- 1 лимон
- 1 пакетче ванилена захар
Начин на приготвяне
-
Нарязаните круши се сваряват заедно със захарта и виното. Нишестето се разтваря със студена вода и се долива, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Добавя се ванилената захар и настърганата кора от лимон. Оставя се да се охлади.
-
Замесва се тесто от размекнатото масло, брашното, яйцето и пудрата захар. Оставя се за 1 час в хладилник.
-
Разточва се кора от тестото с дебелина 0.5 см.
-
Тестото се разстила в намазнена форма за пай, като се покриват и стените. Изсипва се охладената плънка.
-
Пече се в предварително загрята на 180ºС фурна до зачервяване.