Отворен пай с горски плодове
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
За тестото с миксер се разбиват на бавни обороти брашното и маслото с щипка сол. Добавя се водата на струйка, без да се спира разбиването. Накрая се добавя яйцето и отново се разбива.
-
Тестото се увива в прозрачно фолио и се поставя в хладилник за 30 минути.
-
За пълнежа маслото, което трябва да е със стайна температура, се разбива, след това се добавя захарта и продължава да се разбива. Добавят се брашното и ванилията, а след това и яйцата. Разбива се до гладкост на сместа.
-
Тестото се разточва върху набрашнен плот. Намаслява се дълбока керамична форма за пай. Тестото се прехвърля във формата с помощта на точилката. Разстила се добре по дъното и стените и се изрязва излишното по краищата.
-
Пълнежа се изсипва и се разстила. Върху него се подреждат горските плодове, които предварително са смесени с есенцията ром. Краищата на пая се намазват със сметана.
-
Пая се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 минути.
-
Поръсва се с пудра захар и се сервира.