Полезни факти

Горските плодове имат превъзходен вкус, изобилстват на фибри, имат ниски нива на захари и са сред най-полезните за човешкото здраве плодове.

Най-добре е да се ядат в суровия им естествен вид, тъй като загряването или замразяването обикновено разрушава една част от антиоксидантите в тях.

Консумацията им дори в големи количества на предизвиква резки покачвания и спадове в нивата на инсулин в тялото.

Най-популярните горски плодове са боровинките, червените боровинки, ягодите и малините.

Боровинките са един от най-силните антиоксиданти. Съдържат мощни фитохимикали като антоцианин – пигментът, който придава на боровинките специфичния им цвят, витамини А и С, цинк, калий, желязо, калций и магнезий. Те са нискокалорични и богати на фибри. Редовната им консумация защитава против инфекции на пикочните пътища, рак, болести, свързани с остаряването и мозъчни увреждания. Те също така редуцират наслагването на лошия холестерол в кръвоносните съдове. Боровинките могат да предпазят, а дори и възстановят състоянието на очите при дегенерация на макулата.

Червените боровинки са добре известни с подпомагащото си действие при лечение на инфекции на пикочните пътища, но са не по-малко активни и в превенцията на рак и сърдечно-съдови заболявания. Съдържат полифенолите - силни антиоксиданти, които могат да забавят развитието на рака на гърдата и да намалят риска от заболявания на венците и язви на стомаха.

Ягодите се нареждат веднага след боровинките по количество антиоксиданти, богати са също на фибри, манган, калий, фолиева киселина и повече витамин С от всички горски плодове. Антиоксидантните компоненти в ягодите предпазват и подсилват сърцето. Съдържат антоцианините и елаговата киселина – фотохимикал със противораково действие.

Малините са друг добър източник на антоцианини и противоракови фитохимикали като елаговата киселина. Те също съдържат калций, витамини А, Ц, Е, фибри и фолиева киселина. Част от фибрите в малините са разтворими, под формата на пектин, което спомага за намаляване на вредния холестерол. Малините също така предпазват от рак на хранопровода и други видове рак.