Оризови крокети с пушена моцарела
минути
порции
сложност
Съставки
-
За ориза:
- 300 г ориз
- 650 мл зеленчуков бульон
- 1 глава лук
- 1 с.л. зехтин
- 30 г масло
- 50 г пармезан
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер
-
За панировката:
- 2-3 броя яйца
- 70 г брашно тип 500
- 150 г галета
- 1 с.л. сушена мащерка
- 1 ч.л. сол
- 1 щипка черен пипер
-
За пълнежа:
- 150 г пушена моцарела
-
За пържене:
- 1.5 литра олио
Начин на приготвяне
-
В голям тиган загрейте зехтина и маслото. Сложете ситно нарязаният лук и сотирайте за 3-4 минути.
-
Прибавете ориза, разбъркайте и започнете да наливате по малко от горещия бульон.
-
Овкусете със сол и черен пипер и наливайте течност, след като предишната е почти поета от ориза. Бъркайте често и гответе 20-22 минути.
-
Готовият ориз прехвърлете в тавичка и разстелете за да се охлади.
-
Оставете да се охлажда около 10 минути и добавете настъргания пармезан. Разбъркайте добре и оформете крокетите. С лъжица вземете от ориза, направете малка вдлъбнатина и поставете топче моцарела. Покрийте добре моцарелата с ориз и оформете на топка.
-
В 3 купички сложете яйцата, брашното и галетата. Посолете и подправете яйцата и ги разбийте,. В галетата сложете сол и мащерката и разбъркайте добре.
-
Панирайте крокетите последователно в брашно, яйце и галета.
-
Загрейте олиото и изпържете крокетите за по 4-5 минути, докато коричката стане златиста и хрупкава. Не слагайте по много наведнъж и вадете върху домакинска хартия.
-
Поднесете топли със салата от ряпа, моркови и селъри овкусена със сол, зехтин и лимонов сок.
Стоян Георгиев