Касуле
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г свински джолан
- 375 г свинско месо
- 150 г бекон
- 100 г наденица
- 500 г фасул зрял
- 1 гл. лук кромид стар
- 2 бр. карамфил зърна
- 1 бр. моркови
- 2 бр. дафинов лист
- 1 ч.л. мащерка
- 5 ск. чесън стар
- 3 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. галета
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 щипка черен пипер млян
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Боба се накисва в 1 л вода и се оставя за 12-24 часа. Долива се вода и се слага да ври. Обелва се 1 глава лук и в нея се забожда карамфила. Моркова се обелва и нарязва.
-
Джолана се измива и се слага в боба заедно с лука и моркова. Добавят се 100 г бекон и дафиновите листа.
-
Подправя се със сол, пипер и мащерка. Оставя се да ври за 45 минути.
-
Свинското месо се измива, отцежда и нарязва на парчета.
-
Останалия бекон се нарязва на тънки резенчета.
-
Чесъна и 2 глави лук се обелват и нарязват на четвъртинки.
-
Бекона се изпържва, след това месото, чесъна и лука. Добавят се червен пипер, доматено пюре и 250 мл вода и се вари 15 минути.
-
Тази смес се добавя към боба и джолана и се задушават за 1 1/4 час. След това парчето бекон и джолана се изваждат.
-
Наденицата, бекона и джолана се нарязват на едро. Слагат се всички подправки, сол и черен пипер, поръсват се с галета и се запичат за 10 минути на 225-250 С.