Гранола
минути
порции
сложност
Съставки
- 50 червени боровинки
- 50 г стафиди
- 50 г кайсии
- 50 г овесени ядки
- 50 г бадеми
- 50 г лешници
- 3 с.л. ленено семе
- 1 к.ч. мед
- 1/2 к.ч. олио
- 1/2 к.ч. вода
- 2 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне
-
Сушените плодове и ядките се нарязват на ситни парченца и се разпределят в различни купи.
-
Медът се разтопява и към него се добавят водата и олиото, след което се разбърква.
-
Смесват се овесени, пшеничени и ечемичени ядки, лененото семе и се заливат със сместа от накълцаните лешници и бадеми. Добавя се медената смес и се разбърква добре, така че сосът да се разпредели равномерно.
-
Върху голяма тава се поставя хартия за печене и сместа изсипва върху нея, като се разпределя равномерно на тънък пласт.
-
Пече се в предварително загрята на 180 ºС фурна към 25 минути, като на всеки 3-4 минути се разбърква. Целта е ядките да изсъхнат напълно и да станат хрупкави.
-
След като ядките са изсъхнали, се изваждат от фурната и се оставят да изстинат.
-
Към сместа от изстинали ядки се добавят нарязаните сушени плодове и се разбърква добре.
-
Добавя се прясното мляко и се сервира.