Бургер с телешко кюфте и авокадо салца
минути
порции
сложност
Съставки
-
за кюфтетата:
- 300 г телешка кайма
- 1 ч.л. сушен лук
- 1/4 ч.л. чесън на гранули
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. сос уорчестър
- 1 ч.л. сушен див лук
- 1/4 ч.л. черен пипер
-
за салцата:
- 1 бр. авокадо
- 2 с.л. червен лук
- 1 с.л. консервирана чушка халапеньо
- 2 с.л. лимонов сок
- 1 скилидка чесън
- 2 клонки кориандър
- 1/2 ч.л. сол
-
за гарниране:
- 2 броя бургер питки
- 2-3 листа зелена салата
- 6-7 броя царевичен чипс
- 2 резенчета домат
Начин на приготвяне
-
Пригответе каймата. В купа сложете каймата и добавете всички останали продукти. Може да промените леко количеството подправки според вкуса ви. Объркайте много добре, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете за 1 час, за да се овкуси каймата.
-
Направете салцата. За салцата намачкайте авокадото с вилица. Добавете ситно нарязаните лук, халапеньо, чесън и кориандър. Овкусете със сол и сок от лайм.
-
Срежете питката на две и запечете за около минута
-
Сложете лист зелена салата отгоре
-
Няколко парченца чипс
-
Подсилете лютивината с няколко резенчета халапеньо
-
Добавете кюфтето, печено за около минута и половина от едната страна и минута от другата.
-
Сложете резен домат отгоре
-
Завършете с няколко лъжици авокадо салца
-
Покрийте с горната част на питката
Стоян Георгиев