Агнешка шкембе чорба
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 с.л. червен пипер
- 6 с.л. олио
- 1 връзка магданоз
- 6 зърна черен пипер
- 1 морков
- 1 глава лук
- 2 яйца
- 4 с.л. брашно
- 260 мл прясно мляко
- 600 г агнешко шкембе
- 6 скилидки чесън
- сол
Начин на приготвяне
-
Агнешкото шкембе се попарва с вряща вода за няколко минути, след което веднага се остъргва с остър нож откъм вътрешната страна. Изчиства се и от външната страна, като зацапаните места се измиват или остъргват с нож, заедно с ципата.
-
Шкембето се измива повторно, поставя се в тенджера и се залива със студена вода. (Водата не трябва да е посолена и винаги трябва да е покрила шкембето).
-
За сваряването на шкембето са необходими от 30 до 60 минути.
-
Обелват се и се измиват лукът и морковът и се добавят към края на варенето, заедно със зърната черен пипер.След това се овкусява със сол.
-
Магданозът се измиваме и ссе връзва с конец, след което се "пуска" при зеленчуците.
-
След като се свари напълно, шкембето се изважда, нарязва се на парчета, а бульонът се прецежда и към него се добавя запърженият с олиото червен пипер. Отделя се 1 ч.ч. от бульона и се оставя настрани да се охлади.
-
В отделен съд се размива брашното с прясното мляко, добавят се разбитите яйца и се разбърква внимателно. Получената смес се прибавя към отделения бульон и счукания чесън и се слага на огъня да кипне, като се бърка непрекъснато. Излива се върху нарязаното шкембе.
-
Поднася се с пресован чесън, накиснат в оцет и лют червен пипер.