Пай със сини сливи
минути
порции
сложност
Съставки
- 50 г масло
- 200 мл мляко
- 1 щипка сол
- 1 пак. ванилена захар
- 60 г захар
- 1 пак. мая
- 380 г брашно
- 1 яйце
- 2 кг сини сливи
Начин на приготвяне
-
Пресятото брашно се слага в голяма купа заедно с маята и захарта, ванилията, солта, затопленото мляко с маслото, и яйцето. Тестото се омесва добре и се оставя да втаса на топло (около 40 минути).
-
Сливите се почистват от костилките и се разделят на две половини.
-
Втасалото тесто се изважда от купата и се омесва добре върху набрашнена повърхност. Разстила се с размери 30х40 см. върху хартия за печене и се поставя в тавичка.
-
Сливите се нареждат нагоре с вътрешната страна, под формата на керемиди. Тестото се оставя да втаса още малко.
-
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, около 30 минути.
-
След като се извади, сладкиша се оставя да изстине и се поръсва с малко пудра захар или се сервира с топка сладолед.