Полезни факти

За родината на сливите се счита Китай, но днес различни видове са разпространени в цяла Европа. Принадлежат към сем. Розоцветни и има над 140 култивирани сорта.

Сливите са високо ценен плод заради богатия си вкус и голяма сладост. Консумират се както в прясно състояние, а също преработени под формата на мармалади, конфитюри и ликьори. За да могат да ги консумират през цялата година, хората са започнали да ги сушат с практики, наследени още от римляните.

Най-сочен плода се запазва при стайна температура, но винаги трябва да ги мием преди ядене или готвене. За да махнете костилката, разрежете плода на две и махнете костилката като завъртите двете половини. За да нарежете слива, използвайте остър тънък нож и режете кожата към костилката.

Синята слива е прекрасен източник на витамин А, C, B, калий, магнезий, желязо и фибри. В прясно състояние можете да я включите към разтоварващи режими, поради ниското си калорийно съдържание (50 калории на 100 грама) и известното й действие стимулиращо перисталтиката на червата. Прекрасен плод за сладкиши, мармалади и сладка. Не се колебайте да добавите този невероятен източник на антиоксиданти към купата с мюсли.

Сините сливи са помощник в борбата срещу атеросклерозата, инфаркт, инсулт и други болести свързани с холестерола, който този плод успешно извежда от тялото. А по време и след боледуване, съдържащия се витамин А спомага имунната система да се справи с инфекции в организма.

Минералите в най-голямо количество, които съдържа синята слива, са калият и магнезият. Това е причината консумацията на този плод да укрепва мускулите, влияе добре на сърдечно-съдовата система, предотвратява задържането на вода в организма. Наличието на витамини от B групата, помага за намаляване оплакванията по време на менструалния цикъл (и бременност), добър тонус и видимо еластична кожа, здрава коса и нокти.

Сушените сливи запазват в голяма степен полезните качества на пресния плод. Освен, че помагат за намаляващите през зимата защитни функции на организма, сушени, те са и прекрасна добавка към някои ястия с телешко и свинско. За съжаление голяма част от тези, които се продават в търговската мрежа са обработени с допълнителна химия. Но пък много лесно можете да си изсушите сами и в домашни условия. Приготвят се от здрави плодове, които се измиват и подсушават добре, след което се нареждат върху хартия на слънчево място. В зависимост от големината на плода са нужни от седмица до две за изсушаването им.

Рискове за здравето - сните сливи са източник на оксалати, които са най-честия причинител на камъни и песъчинки в организма, за това не се препоръчват за консумация от хора с нарушен метаболизъм на минералите (проблеми с бъбреци, жлъчка и т.н.).