Миди с лук
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г черноморски миди
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 1/2 домат
- 50 мл бяло вино
- 1 резен портокал
- морска сол
- лют пипер
Начин на приготвяне
-
Мидите се измиват и почистват от водорасли.
-
В подходяща тенджера се загрява зехтинът. След като се нагрее, се добавят нарязаните лук и домат.
-
Запържва се леко и се добавя бялото вино.
-
Добавя се лютият пипер, морската сол и портокалът.
-
Добавят се мидите и се разбърква.
-
Похлупва се с капак за около 20 минути, докато всички миди се отворят напълно и водата от вътрешността им изтече в тенджерата.
-
Мидите се смесват със соса, слагат се в чиния и се заливат с получения бульон.