Полезни факти

Черно море е среда за живот на различни видове миди, от които най-често срещани са белите и черните черноморски миди.

Най-масово са разпространени черните черноморските миди, чиято популация обаче през последните години рязко намалява.

Черната черноморска мида има месо богато на белтъчини. Тя съдържа количества белтъчини почти еднакви с тези на говеждото месо, но освен това съдържа 11 пъти повече калций и 2 пъти повече фосфор. Месото на черноморските миди съставлява между 20 - 32% от масата им.

Процентен химичен състав: вода - 85%; мазнини - 1,5%; белтъчини - 8%; въглехидрати - 2,3%, от които 0,5% гликоген. Освен витамини от групата В ( В1, В2, В12) и С, в месото на мидите се съдържат и фосфор, калций, желязо, мед, манган, йод, кобалт и арсен.

Както всички ракообразни, мидите съдържат Омега-3 мастни киселини, но значително по-големи количества.

Белите черноморски миди се считат за изключителен деликатес. Имат сходно съдържание на месото с това на черните миди.

Фосфорът съдържащ се в мидите помага на тялото ни да поддържа киселинния си баланс и да регулира енергийния метаболизъм на клетките. Фосфорът е полезен и за нервната система, мозъка, костите и зъбите, както и за целия физиологичен процес.

Смята се, че мидите помагат при депресия и са наричани „храна на щастието”.