Киш със спанак и овче сирене
минути
порции
сложност
Съставки
- 250 г брашно
- 125 г масло
- 200 г спанак
- 50 г пресен лук
- 250 мл сметана
- 6 яйца
- 100 г овче сирене
Начин на приготвяне
-
Замесва се маслено тесто от брашното, маслото, 1 яйце и 3 супени лъжици вода.
-
Покрива се със стреч фолио и готовото тесто се прибира в хладилник за час-два, за да почине.
-
След като се извади, се разточва така, че да стане малко по-голямо от формата, в която ще се пече.
-
Разточеното тесто се слага в предварително намаслената форма и се прави борд, висок около два-три пръста.
-
Тестото се надупчва с вилица или шиш, за да не се надигне при печенето, и се пече 15-20 минути в предварително загрята на 180 ºС фурна.
-
За плънката: предварително измитият спанак се нарязва и се задушава в малко масло заедно с пресния лук.
-
Сметаната, смесена с яйцата, се загрява и се подправя със сол и пипер на вкус.
-
Добавя се овчето сирене, разбърква се и се изсипва в изпечения блат.
-
Пече се в загрята на 180 ºС фурна за около 10-15 минути.