Aгнешко бутче с хвойна и розмарин
минути
порции
сложност
Съставки
- 3 плода хвойна
- 1 бутче агнешко месо
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.л. черен пипер
- 2 стръка розмарин
- 3 скилидки чесън
- 250 мл бяло вино
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 190 ºС. Смесват се смачканите скилидки чесън, накълцаните листа розмарин, черният пипер и хвойната с достатъчно зехтин до получаване на паста.
-
Студеното агнешко месо (току-що извадено от хладилник) се натрива със сместа и се оставя за около час, докато се загрее до стайна температура.
-
Бутчето се слага в тавичка и се изпича за 1 час и 45 минути.
-
Изваждасе и се оставя да почине върху дъска около 30 минути, увито във фолио.
-
Така приготвеното месо ще остане леко розово в средата. За да е по-добре изпечено, се оставя във фурната 2 часа.
-
Излишната мазнина се изсипва от тавата и се слагаме на котлона. Добавя се виното и се оставя да кипне.
-
Сосът се прехвърля в сосиера и се посолява на вкус. Нарязва е агнешкото на филии и се добавя изтеклия върху дъската сок в сосиерата.
-
Месото се поднася.