Запеканка с пилешко, картофи и спанак
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Кипва се тенджера с вода и картофите (и сладките) се сваряват, докато омекнат (15-20 минути). Оставят се настрана да изстинат. Обелват се и се нарязват на тънки резени.
-
През това време олиото се загрява в тиган на средна температура. Бекона и лука се запържват за 5 минути и се прехвърлят в купа.
-
Останалото олио се загрява, чесъна и гъбите се готвят за 3-5 минути, и се изсипват в същата купа.
-
Добавят се печеното и накъсано пилешко месо и спанака, разбърква се.
-
Маслото се разтапя в тигана, добавя се брашното и се разбърква. Маха се от огъня и постепенно се добавя млякото, като се разбърква. Връща се на котлона на средна топлина за около 5 минути, или докато се сгъсти. Добавят се 2/3-ти от пармезана, подправя се със сол и пипер. Отделя се 1 ч.ч. от соса, а останалото се сипва при сместа с бекона.
-
Съда, в който ще се пече, се намазнява с разтопено масло. Започва да се реди на пластове – картофи, пиле, картофи. Отгоре се гарнира със заделения сос.
-
Фурната се загрява предварително на 200 С. Ястието се поръсва с още малко пармезан и се запича за 50 минути.