Начало > Тестени > Вита питка

Вита питка

Вита питка
80
x12
2
80
минути
x12
порции
2
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Маята се размива в 50 мл хладка вода със захар и се оставя да шупне.

  2. Яйцата се разбиват (без един жълтък - той е за намазване). Брашното се пресява и в средата се прави кладенче, в което се изсипват яйцата, шупналата мая, останалата вода, солта, оцетът и олиото, и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса за 40 минути.

  3. Премесва се и се разделя на пет части. Всяко от 4-те топчета се разточва на кора и се намазва с олио. Нарждат се една върху друга.

  4. Нарязват се на 8 триъгълника, като се минава през средата, но без да се стига до края, а на около 2 см от ръба.

  5. Всяко парче се обръща навън и се подвива надолу. Последното топче тесто се разделя на 3 фитила. Навива се на охлюв и се поставя в средата.

  6. След 15 минути се намазва с разбит жълтък и се поръсва със семена.

  7. Пече се за 35 минути в предварително загрята фурна. 

Още Тестени

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък