Винен кебап върху качамак
минути
порции
сложност
Съставки
- 6 бр. черен пипер на зърна
- 1 бр. дафинов лист
- 2 с.л. масло
- 1 ч.ч. краве прясно мляко
- 2 с.л. доматено пюре
- 200 г гъби
- 6 ск. чесън стар
- 2 бр. лук кромид стар
- 500 г свинско месо
- 1 ч.ч. брашно царевично
- 5 ч.ч. вода
- 1 к.ч. вино червено
- 1 ч.л. сол
- 3 с.л. олио
Начин на приготвяне
-
Първо се приготвя кебапа и докато той се готви, се приготвя и качамака.
-
В мазнина се запържва нарязаното на малки парчета месо. Изважда се и в същата мазнина се задушават нарязаните на ситно лук и чесън. Прибавят се и гъбите.
-
Налива се виното и когато кипне се прибавят доматеното пюре и 3 чаши вода. Връща се месото. За по-бързо може предварително да се свари месото с подправките и вместо вода се използва бульона, в който се е варило месото.
-
Добавят се дафинов лист, зърната черен пипер, сол и се оставя да се готви, докато се изпари голяма част от течността и остане на мазнина.
-
Качамака се приготвя, като се кипнат 2 чаши вода и прясното мляко, добавя се маслото (може и зехтин), посолява се и започва постепенно да се добавя царевичното брашно. Използва се брашно, а не царевичен грис.
-
Бърка се непрекъснато. Ако още в началото се получат много бучки, качамака се пресипва в друг съд, разбива се с тел, докато се получи гладка смес и се връща на котлона. Бърка се докато качамакът започне да се отделя от стената на съда, в който се приготвя.
-
Готовия качамак се разсипва в чинии, като се оставя дупка в средата където се слага готовия винен кебап.
-
Ястието се сервира топло.