Тутманик с кайма и лук
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
В купичка маята се размива с топла вода. Добавя се захарта, разбърква се и сместа се оставя настрани.
-
Щом шупне, маята се смесва с киселото мляко на стайна температура. Междувременно брашното се пресява, добавя се солта и се прави кладенче.
-
Изсипва се шупналата мая с киселото мляко, добавят се разбитите яйца и зехтина. Започва да се замесва еластично тесто. Слага се да втаса за около 30-40 минути в намазнена купа, покрито с кърпа или домакинско фолио.
-
Докато тестото втасва се приготвя плънката за тутманика. Каймата се запържва с малко зехтин. Добавя се лука и се задушава до полуготовност. Подправя се със сол, черен пипер и чубрица. Оставя се да изстине, докато се разточат листата.
-
Втасалото тесто се премесва отново. След това се разделя на две еднакви по големина топки.
-
Разточват се два листа. В намазнена тава се поставя единия лист. Тестото се разпределя добре по дъното на тавата, като се разтегне малко и по стените на тавата.
-
Изстиналата плънка се изсипва и се покрива с втория лист, като с пръсти внимателно се прищипват двата листа.
-
Тутманика се намазва с разбит жълтък с малко зехтин. Поръсва се със сусам по желание. Оставя се да втаса за още 10 минути.
-
Пече се на долния реотан на фурната, предварително загрята на 200 С. Температурата се намалява до 180 С и се пече за около 45 минути.
-
След като се изпече, тутманика се напръсква със студена вода, покрива се с домакинска кърпа и се изчаква 10-15 минути преди консумация.