В купичка маята се размива с топла вода. Добавя се захарта, разбърква се и сместа се оставя настрани.
Щом шупне, маята се смесва с киселото мляко на стайна температура. Междувременно брашното се пресява, добавя се солта и се прави кладенче.
Изсипва се шупналата мая с киселото мляко, добавят се разбитите яйца и зехтина. Започва да се замесва еластично тесто. Слага се да втаса за около 30-40 минути в намазнена купа, покрито с кърпа или домакинско фолио.
Докато тестото втасва се приготвя плънката за тутманика. Каймата се запържва с малко зехтин. Добавя се лука и се задушава до полуготовност. Подправя се със сол, черен пипер и чубрица. Оставя се да изстине, докато се разточат листата.
Втасалото тесто се премесва отново. След това се разделя на две еднакви по големина топки.
Разточват се два листа. В намазнена тава се поставя единия лист. Тестото се разпределя добре по дъното на тавата, като се разтегне малко и по стените на тавата.
Изстиналата плънка се изсипва и се покрива с втория лист, като с пръсти внимателно се прищипват двата листа.
Тутманика се намазва с разбит жълтък с малко зехтин. Поръсва се със сусам по желание. Оставя се да втаса за още 10 минути.
Пече се на долния реотан на фурната, предварително загрята на 200 С. Температурата се намалява до 180 С и се пече за около 45 минути.
След като се изпече, тутманика се напръсква със студена вода, покрива се с домакинска кърпа и се изчаква 10-15 минути преди консумация.