Свинско филе с шалот и бренди Арманяк
минути
порции
сложност
Съставки
- 800 г свинско филе
- 6 гл. лук шалот
- 200 г краве масло
- 6 с.л. бренди
- 200 мл сметана течна
- 1 ч.л. мащерка
- 1 щипка черен пипер млян
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне
-
Лука се обелва и се нарязва много на ситно. Запържва се със 100 г краве масло.
-
Добавят се 3 с.л. бренди Арманяк, на тънка струйка се сипва сметаната и соса се оставя да къкри, докато стане гъст и гладък. Захлупва се и се оставя настрана.
-
Филетата се поръсват със сол и пипер, и се запържват в останалото масло.
-
Добавя се малко мащерка, захлупват се и се задушават за 12 минути. Обръщат се на 6-та минута.
-
Когато филетата са готови, се увиват с фолио.
-
От тигана се обира излишната мазнина от месото и се сипват 3 с.л. арманяк, добавя се лучения сос, сгорещява се, доовкусява се и се слага още малко мащерка.
-
Месото се нарязва на филийки и се сервира в затоплено блюдо със соса.