Супа от лапад
минути
порции
сложност
Съставки
- кофичка кисело мляко
- 1 яйце
- 1 шепа фиде
- 2 моркова
- 1 връзка пресен лук
- 200 г лапад
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне
-
Лука и морковите се нарязват на ситно и се слагат да се запържат леко в нагорещено олио.
-
Лапада се почиства добре, като се отстраняват дръжките и по-дебелите „жили“ от листата, след което се нарязва на ситно и се добавя към морковите и лука, за да се задуши.
-
Прибавя се около 1,5 л гореща вода, сол и черен пипер на вкус, а след като поври 10-тина минути и измитият ориз/фидето и супата се оставя да поври до тяхното сваряване (още около 10-15 минути).
-
След това тенджерата се сваля от котлона и супата се изчаква да изстине.
-
Яйцето и киселото мляко се разбиват добре. След като супата от лапад е поизстинала, се отделят няколко черпака бульон от нея и се добавя малко по малко към разбитите мляко и яйце, като се разбърква старателно. След това сместа се добавя бавно и внимателно в цялата супа. Разбърква се внимателно и се сервира.