Супа от коприва
минути
порции
сложност
Съставки
- 540 г коприва
- 3 връзки пресен лук
- 2 моркова
- 100 г ориз
- 2 яйца
- 500 г кисело мляко
- 60 г масло
- 50 мл олио
- 50 г брашно
Начин на приготвяне
-
Копривата се почиства и се попарва във вода за 10 минути.
-
Изцежда се и се оставя да се охлади. Накълцва се на ситно.
-
Пресния лук и морковите се измиват и нарязват на ситно, и се задушават в сгорещените масло и олио.
-
След 5-10 минути се заливат с около 3 литра вряла вода и като кипне се добавят копривата и изчистения и измит ориз.
-
Вари се още 15-20 минути и се снема от огъня.
-
Киселото мляко, жълтъците на яйцата и брашното се разбиват добре и към тях бавно се долива малко от бульона от супата.
-
Сместа се прибавя към супата и се разбърква добре.
-
По желание се сервира с препечено хлебче и малко сирене.