Супа Бакинска Довга (Азербайджан)



минути

порции

сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Всички зелени подправки хубаво се измиват, подсушават се и се нарязват на ситно.
-
В голяма тенджера се изсипваме киселото мляко, айрана и заквасената сметана. Яйцето се разбърква добре с тел и също се добавя.
-
Добавят се 2 с. л. брашно и се разбърква пак с тел, за да не останат бучки.
-
Оттук нататък започва да се бърка задължително с дървена бъркалка или лъжица.
-
При непрекъснатото бъркане полека се добавя горещата вода. Сместа трябва да се получи по-рядка от боза.
-
Слага се и измития ориз.
-
Тенджерата със сместа се слага на среден котлон и непрекъснато се бърка, докато не заври. Ако не се бърка, супата ще се пресече.
-
След като заври котлона се намалява и бъркането продължава, докато оризът не бъде готов.
-
Прибавят се зеленолистните зеленчуци и маслото и с бъркане се оставя да ври около 5-7 минути.
-
Докато се готви несе слага сол, защото ще се пресече.
-
Готовата супа се маха настрани и се оставя открита да изстива. След като е напълно изстинала, се добавят нахута и солта.
-
Оставяме поне за 2 часа в хладилника и се сервира охладена.