Полезни факти

Айрянът е млечна напитка приготвена от кисело мляко разредено с вода, а понякога и с добавяне на сол. В България за направата му се използва пълномаслено кисело мляко и вода в пропорция 1:1. Той е продукт и на масовата хранителна промишленост, като се продава готов в магазинната мрежа.

Предпочита се сервиран студен и е особено подходящ за горещите летни дни, както и за хора с ниско кръвно налягане. Често се консумира с мастика и ракия.

Турският вариант на напитката се приготвя от вода и кисело мляко в пропорция 2:1, разбъркани със сол до пяна, като понякога е подправен допълнително с маточина, мента или босилек. За направата му се използва резливо и мазно кисело мляко (10 % масленост, Süzme Yoğurt) или обикновено кисело мляко, смесено със сметана и лимонов сок.

От кисело мляко се приготвя и индийската напитка ласи, която има сладък и солен вариант с различни подправки.