Спагети на фурна с кайма, гъби и чедър
минути
порции
сложност
Съставки
- 3440 г спагети
- 450 г телешка кайма
- 2 гл. лук кромид стар
- 1 бр. зелени чушки
- 700 г домати консерва
- 120 г стерилизирани гъби
- 70 г маслини
- 2 ч.ч. сирене чедър
- 2 ч.л. риган
- 320 мл готова гъбена супа
- 50 мл вода
- 100 г пармезан
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 180 С. Намазнява се тава за печене и се оставя настрани.
-
Спагетите се сготвят според описанието на пакета. Изцеждат се от водата и се връщат в тенджерата.
-
През това време в голям тиган се запържват каймата, лука, чушката. Каймата трябва да стане златисто кафява, а зеленчуците да омекнат. С дървена лъжица каймата се разделя, ако се слепва, докато се готви.
-
Образувалата се на дъното мазнина се отцежда. Добавят се, без да се отцеждат, доматите, гъбите и маслините, ригана. Осатавя се да заври. Температура се намалява. Оставя се да поври непокрито за 10 минути.
-
Половината от спагетите се слагат в тавата, след това половината от каймата със зеленчуците, поръсва се с настърган чедър. Пластовете се повтарят до изчерпване на количествата.
-
В малка купа се смесват крем супата и водата, и ястието се полива отгоре.
-
Поръсва се с настърган пармезан и се пече непокрито за около 30 минути.