Сладко-кисело свинско с бял ориз
минути
порции
сложност
Съставки
- 450 г свинско филе
- 2 ч.л. сол
- 120 г захар
- 1 с.л. соев сос
- 1 бр. яйчен белтък
- 500 мл олио
- 1/2 ч.ч. царевично нишесте
- 1 гл. лук кромид стар
- 2 бр. червени чушки
- 200 мл вода
- 150 мл оцет ябълков
- 50 мл кетчуп
Начин на приготвяне
-
Нарязаното на парчета свинско се слага в купа, поръсва се с малко сол и захар, соев сос на вкус.
-
Белтъка се разбърква, месото се намазва с него и се оставя в хладилника за 1 час.
-
Загряват се 500 мл олио в дълбок съд за пържене. Месото се овалва в нишесте и се пържи за около 10 минути до покафеняване. Изважда се и се оставя на домакинска хартия да се отцеди излишната мазнина.
-
Загрява се 1 лъжица олио в уок тиган на средна степен. Слагат се нарязаните на жулиени зеленчуци и се запържват. След това се поръсват на вкус със сол и захар, и се оставят настрани.
-
В голям тиган се слагат водата, малко сол, останалата захар, оцета, кетчупа и соевия сос. Оставя се да заври, като ако стане прекалено гъсто се добавя малко вода.
-
Със соса се заливат месото и зеленчуците. Сервират се на канапе от бял ориз.