Полезни факти

Кетчупът е един от най-разпространените и обичани зеленчукови сосове. Има най-разнообразни рецепти за приготвянето му, но основните му съставки включват: доматено пюре, оцет, нишесте, сол, захар, чушки и различни подправки. 

За родина на кетчупа се счита Китай, откъдето през 17-ти век се пренася в Англия под името koechiap. Той е бил направен от орехи, гъби, аншоа и печен боб, като в първоначалната рецепта не се използвали домати, а за получаването на консистенция на сос се използвали чесън и вино. Едва през 19-ти век се добавят доматите и така приготвения продукт бързо става известен в цяла Европа.

Обикновено се употребява като добавка към термично обработени колбаси (кренвирши, наденици) или сурово-пушени такива, както и към печено на скара или във фурна месо, пица, тестени изделия, като подправка на майонези, сосове и ястия.

Заради наличието на киселина и захари, кетчупът е отлично средство и за мариноване на меса.

Благодарение на киселината, която съдържа, кетчупът се бори с упоритите петна по медните предмети.

Кетчуп за здрава коса – нанесе кетчуп на косата си за 30 минути и след това отмийте. Така ще заздравите косата си и ще подсилете цвета, ако сте се боядисвали наскоро.