Шоколадов сладкиш с моркови
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 ч.л. сода
- 2 ч.л. бакпулвер
- 5 яйца
- 1 ч.ч. олио
- 1 ч.л. канела
- 150 г кафява захар
- 2 ч.ч. брашно
- 1 щипка сол
- 3 ч.ч. моркови
- 1 ч.ч. орехи
- 2 с.л. какао
- 160 г черен шоколад
-
за глазурата:
- 225 г крема сирене
- 6 с.л. масло
- 2 ч.ч. пудра захар
- 1 ч.л. шушулка ванилия
- 2 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне
-
В голяма купа брашното се смесва с бакпулвера, захарта, канелата, содата и солта.
-
Разбъркват се добре и се добавят олиото на тънка струйка, и разбитите яйца, едно по едно.
-
Прибавя се разтопения на водна баня шоколад и се разбива добре.
-
След това се добавят морковите и счуканите орехи. Сместа се разбърква до хомогенност.
-
Сместа се изсипва в намаслена тавичка и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 45 минути.
-
За глазурата крема сиренето и маслото се разбиват добре. След това бавно се добавя пудрата захар и се бърка докато сместа стане хомогенна. Когато сместа е готова се добавят ванилията и лимоновия сок.
-
Сладкиша се намазва с крема и се оставя в хладилник за около 3-4 часа.
-
По желание, преди сервиране сладкиша се поръсва с малко орехови ядки.