Шоколадов кейк с ванилия
минути
порции
сложност
Съставки
- 2 ч.ч. брашно тип 500
- 2 ч.ч. захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. сметана квасена
- 2 бр. яйца
- 1.50 ч.ч. масло
- 1 ч.ч. вода
- 10 с.л. какао
- 6 с.л. краве прясно мляко
- 4 ч.ч. пудра захар
- 1 к.л. есенция ванилия
- 1/2 ч.ч. орехови ядки смлени
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 175 С. Намазнява се и се набрашнява плитка правоъгълна тава.
-
Смесват се брашното, захарта, бакпулвера и солта.
-
Яйцата се разбиват и се прибавят към сместа, заедно със сметаната. Оставя се настрана.
-
Маслото (1 ч.ч.) се разтапя в тиган на ниска температура. Към него се прибавят водата и 5 с.л. какао. След това се увеличава температурата до кипване и се маха от котлона.
-
Оставя се да се охлади, след това се прибавя какаовата смес и се разбърква до еднородност.
-
Тестото се излива в приготвената тава. Запича се за около 20 минути, или до суха клечка.
-
За глазурата в голям тиган се смесват млякото, 5 с.л. какао и пол. ч.ч. масло. Кипва се и се маха от котлона. Добавят се пудра захарта и ванилията, след това ядките. Разбърква се. Десерта се покрива със сместа, докато е още топъл.