Салата с паста и печени домати
минути
порции
сложност
Съставки
- 350 г паста
- 3 л вода
- 2 ч.л. сол
- 250 г бейби моцарела
- 50 г пармезан
- 100 г маслини без костилка
- 2-3 клонки босилек
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 4 с.л. зехтин
- 1 щипка сушен риган
- 1 щипка сушен босилек
-
за печените домати
- 1.2 кг домати
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. захар
- 1 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. сушен риган
- 1/2 ч.л. сушен босилек
Начин на приготвяне
-
-
Разрежете доматите на две, издълбайте семената и всяка половинка разрежете на три. Сложете ги в тава за печене, залейте със зехтина и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и сухите подправки и поръсете със захарта. Разбъркайте добре, обърнете доматите с издълбаната част надолу, за да не задържат сок и печете 90 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна.
-
Загрейте малък тиган с 2 с.л. зехтин и сотирайте ситно нарязаният лук за 3-4 минути, добавете чесъна а след 30 секунди налейте пасираната и прецедена вътрешност на доматите. Оставете да заври, намалете котлона и гответе 20 минути, докато течността се редуцира.
-
Готовите домати извадете от фурната и охладете до стайна температура.
-
Сварете пастата според инструкциите на опаковката, прецедете и прехвърлете в голяма купа. Разбъркайте с 2 с.л. зехтин и доматения сос и добавете разрязаните на две маслини и моцарелата.
-
Накрая сложете охладените домати и пармезана, разбъркайте и сервирайте.
Стоян Георгиев