Разрежете доматите на две, издълбайте семената и всяка половинка разрежете на три. Сложете ги в тава за печене, залейте със зехтина и разбъркайте. Овкусете със сол, черен пипер и сухите подправки и поръсете със захарта. Разбъркайте добре, обърнете доматите с издълбаната част надолу, за да не задържат сок и печете 90 минути в предварително загрята до 160 градуса фурна.
Загрейте малък тиган с 2 с.л. зехтин и сотирайте ситно нарязаният лук за 3-4 минути, добавете чесъна а след 30 секунди налейте пасираната и прецедена вътрешност на доматите. Оставете да заври, намалете котлона и гответе 20 минути, докато течността се редуцира.
Готовите домати извадете от фурната и охладете до стайна температура.
Сварете пастата според инструкциите на опаковката, прецедете и прехвърлете в голяма купа. Разбъркайте с 2 с.л. зехтин и доматения сос и добавете разрязаните на две маслини и моцарелата.
Накрая сложете охладените домати и пармезана, разбъркайте и сервирайте.