Салата с моркови, песто от магданоз и пикантни тиквени семки
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г моркови
- 3 с.л. зехтин
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. черен пипер млян
- 3 с.л. тиквени семки
-
за тиквените семки:
- 100 г тиквени семки
- 1 с.л. вода
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. пушен червен пипер
- 1 щипка канела
-
за пестото:
- 2 връзки магданоз
- 100 г печени тиквени семки
- 2 с.л. лимонов сок
- 100 мл зехтин
- 50 мл олио от тиквени семки
- 3 скилидки чесън
- 40 г пармезан
Начин на приготвяне
-
Прекрасните МОРКОВИ за тази рецепта са закупени от BILLA. В периода 01.06-07.06.2017 в BILLA има промоционална кампания на хрупкави ранни моркови от с. Ивайло.
-
Изпечете тиквените семки
Загрейте фурната до 190 градуса. Сложете семките в купа, полейте с водата и разбъркайте добре за да се навлажнят равномерно. В купичка смесете солта и подправките и поръсете семките. Разбъркайте и печете 18-20 минути като разбъквате на всеки 5 минути.
-
Пригответе морковите
Измийте и почистете морковите. С белачка за зеленчуци нарежете на ленти и сложете в купа за салата. Пригответе дресинга като смесите зехтина, лимоновия сок, солта и черния пипер. Разбийте добре до получаването на емулсия.
-
Пригответе пестото
В блендер сложете тиквените семки, измитият и почистен магданоз и чесъна. При включен блендер налейте зехтина и олиото и разбийте до получаването на еднородна смес.
-
Залейте морковите с дресинга и разбъркайте добре. Сервирайте и отгоре сложете от пестото и поръсете с тиквените семки.
Стоян Георгиев