Пърленки с маслини
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
В топла вода се разтваря маята със захарта.
-
Брашното се пресява, добавят се течността с маята, сол и зехтин.
-
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си.
-
Махат се костилките на маслините и се нарязват на парченца.
-
Готовото тесто се разделя на топчета, според големината на пърленките, които ще се правят. На набрашнена дъска или плот топката тесто се раздърпва, в средата се поставят маслини, завива се на пакетче и внимателно се разточва.
-
Грил тиган се намазва със зехтин, нагрява се на висока температура и пърленката се слага да се пече и когато е готова се обръща от другата страна.
-
Готовите пърленки може леко с четка да се намажат със зехтин. Завиват се с кърпа, за да останат меки.
-
Задължително се сервират топли.