Пълнени тиквички с бял сос
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 с.л. брашно тип 500
- 1 с.л. краве кисело мляко
- 1 бр. яйца
- 1/2 вр. магданоз пресен
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 гл. лук кромид стар
- 1 бр. моркови
- 1 ч.ч. ориз
- 100 г кайма
- 2 бр. тиквички
Начин на приготвяне
-
Тиквичките се обелват и се издълбават да се получат лодки. Нареждат се в тавичка.
-
Нарязан на ситно лук и настърган или нарязан на ситно морков се задушават, добавя се каймата и се запържва. Издълбаната вътрешност на тиквичките се нарязва и се добавя.
-
Прибавят се червен пипер, ориз, вода, колкото е необходимо, и се оставя да се готви, докато оризът стане почти готов. Прибавят се нарязан магданоз и сол на вкус.
-
Тиквичките се пълнят с плънката. В тавата се налива вода, посоляват се и се пекат, докато омекнат.
-
Внимателно се прехвърлят в чиния.
-
Яйцето се разбива с киселото мляко и брашното, и се добавят към соса, който е в тавата. В тенджера и на тих огън соса се сгъстява.
-
Тиквичките могат да се приготвят и разрязани на пънчета, издълбани и всичко се повтаря, но се приготвят не на фурна, а в по-дълбока тенджера.