Пълнени печени ябълки
минути
порции
сложност
Съставки
- 4 бр. ябълки
- 1/4 ч.ч. кафява захар
- 1 с.л. канела на прах
- 1 к.ч. орехови ядки смлени
- 1/2 к.ч. стафиди
- 1 с.л. масло
- 1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 175 С. Ябълките се измиват, без да се белят. Капачетата се отрязват и се изчистват от вътрешността с помощта на подходящ прибор.
-
В малка купа се смесват захарта, канелата, стафидите и натрошените орехи. С тази смес се напълват ябълките, а отгоре им се слага по съвсем малко масло (на върха на чаена лъжица).
-
Захарта в рецептата, може да бъде заменена с мед.
-
Ябълките се подреждат, на разстояние една от друга, в тава за печене. Водата се кипва и се изсипва в тавата.
-
Ябълките се пекат около половин час, докато омекнат, без да станат на каша. Сервират се с топка ванилов сладолед, гарниран с остатъка от соса.