Пълнени картофени кнедли
минути
порции
сложност
Съставки
- 100 г бекон
- 1 стр. праз лук
- 1 гл. лук кромид стар
- 250 г кайма
- 3 фил. хляб
- 1 ч.л. сол
- 1 щипка черен пипер млян
- 1 ч.л. червен пипер
- 1.50 кг картофи
- 4 бр. яйца
- 200 г брашно тип 500
- 1 щипка индийско орехче
- 75 г краве масло
- 2 с.л. галета
Начин на приготвяне
-
Половината картофи се сваряват заедно с кората.
-
Бекона се нарязва на малки парчета. Слагат се в тиган и се запържват. Праз лука и кромида също се запържват, като при тях се слага и каймата да се запържи.
-
Добавя се хляба, нарязан на малки кубчета, поръсва се със сол и двата вида пипер. Разбърква се и се оставя да се охлади.
-
Сварените картофи се обелват и се минават през преса или цедка. Останалите сурови картофи се настъргват и се оставят да чиста кърпа да се изцедят. В голяма купа се слагат изцедените картофи (може да се изстискат заедно с кърпата).
-
Разбиват се 2 яйца и се смесват с всичките картофи. Поръсва се и брашното. Не трябва да залепва по ръцете. Ако лепне се добавя още малко брашно. Поръсва се със сол, пипер и индийско орехче. Разбиват се останалите 2 яйца и се прибавят към сместа.
-
С намокрени ръце сместа се разделя на 8 равни части. Оформят се кръгли, плоски кори и в центъра се слага от сместа. Затварят се добре от всички страни. Оставят се на мокра повърхност, за да не залепнат.
-
В голяма тенджера се слага подсолена вода да заври и кнедлите се пускат вътре. Веднага се намаля котлона, покриват се и се оставят за 30 минути. Кнедлите се махат с решетъчна лъжица и се отцеждат.
-
Маслото се стапя на котлона и в него се запържват галетата. Кнедлите се поръсват и се сервират веднага.