Плетен козунак
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 шушулка ванилия
- 50 г стафиди
- 40 г масло
- 60 г свинска мас
- 650 г брашно
- кубче мая
- 175 г прясно мляко
- 200 г захар
- 1 белтък
- 1 ч.л. сол
- 3 яйца
- 20 г лимонова есенция
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в топлото мляко, с малко захар и малко брашно. Получената каша се изчаква да втаса.
-
Всички продукти, без ядките и ванилията, се смесват и се омесва тесто. Ако тестото лепне, се добавя още малко брашно. Меси се дълго и енергично.
-
Прибавят се накиснатите в ром стафиди, ванилия и лимонова есенция.
-
Изчаква се да втаса. След това се меси и отново втасва.
-
Сплита се на плитка. Отново втасва, този път във фурната, която е включена на 50 градуса.
-
Накрая се намазва разбития белтък, поръсва се със захар и се връща отново във фурната. Увеличава се на 150 градуса, за 10 минути. След това се увеличава на 170 градуса.
-
Пече се до готовност, като се проверява със суха клечка.