Пилешко с лимон и маслини
минути
порции
сложност
Съставки
- 1/4 ч.ч. зехтин
- 9 ск. чесън стар
- 50 мл вино бяло
- 3 бр. лимон
- 1.50 ч.л. риган
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. сол хималайска
- 2 щипка черен пипер млян
- 4 бр. пилешки гърди
- 15 бр. маслини без костилка
Начин на приготвяне
-
Фурната се загрява на 200 С.
-
Зехтина се затопля в тиган на средна степен, слага се наситнения чесън и се готви за около 1 минута, като не се оставя да покафенее.
-
Топлината се намалява и се слагат виното, лимонените кори и сока от 2 лимона, ригана, мащерката и сол на вкус. Всичко се прехвърля в тава за печене.
-
Пилето се слага отгоре, намазва се със зехтин и се поръсва със сол и пипер на вкус. Третия лимон се нарязва на филийки и се разпръсва навсякъде в тавата. Слагат се и черните обезкостени маслини.
-
Пече се за 30-40 минути, в зависимост от големината на пилешките гърди, до готовност.