Печено телешко с грозде и праскови
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 кг телешко месо
- 50 г краве масло
- 250 г моркови
- 250 г лук кромид стар
- 250 мл вино бяло
- 2 бр. праскови
- 200 г грозде
- 2 с.л. сметана течна
- 1 щипка черен пипер млян
- 1 к.л. сол
Начин на приготвяне
-
Месото се поръсва със сол и пипер, намазва се с маслото и се запича на 200 ºС във фурна заедно с предварително почистените и нарязани зеленчуци и чаша и половина вода.
-
Щом месото започне да се запича, се изсипва бялото вино. По време на печенето се полива от време на време със соса и се долива вода.
-
Изважда се от тавата и се запазва на топло.
-
За соса: В тавата се изсипва малко вода, после сосът се пасира.
-
Прасковите се нарязват на две и се отстраняват костилките. Гроздовите зърна се разполовяват и се отстраняват семките.
-
Към соса се добавят прасковите и гроздето заедно със сметаната, след кеото се сгорещява. Подправя се със със сол и черен пипер и се сервира отделно от месото.
-
Поднеся се със зелена салата.