Полезни факти

Моцарела е тип прясно и меко италианско сирене от региона Кампания, приготвено от козе или биволско мляко. Класическата моцарела (mozzarella di bufala campana) се призвежда в Югозападна и Централна Италия от биволско мляко (от черна биволица), но в наши дни се произвежда предимно от краве мляко.

Легенда разказва, че Антоний, който бил голям любител на сиренето, изпратил биволско мляко като подарък на Цезар с инструкция как да приготви сирене моцарела, след което моцарелата станала част от римската диета и навлязла в традициите на италианската национална кухня.

Още през 12-ти век монаси от манастира "Св. Лаврентий" в Капуа предлагали моца с парче хляб на членовете на Събора на духовниците, които ги посещавали всяка година. Едва през 18-ти век консумацията на моцарела рязко нараснала, тъй като производството й се улеснило от подобрената инфраструктура.

Днес се предлага в саламура, но в онези дни са я консервирали в тръстикови или миртови листа в кестенови касети, акто в Тера ди Лаворо е запазена традицията и там все още се продава увита в тръстика.

Моцарелата не може да бъде съхранявана дълго време, затова се продава като бели топки, потопени в саламура. Най-вкусна е giornata (еднодневна), но тя може да бъде намерена само в Италия. От 1 литър мляко, загрято до 35–37° с 1 капка мая за сирене, отлежало 1 час завито на топло, се вади прясното сирене, поставя се за 5 часа в тензух, за да се отцеди, след това се поставя в чиния под тежест, за да се доизцеди, и леко се осолява. От това количество се получават 250–300 г прясна моцарела.

Използва се специално за пици, но се консумира още като добавка към много видове салати или запечена върху резен домат и с добавен лист босилек. 

Според суровината от която се приготвя има различни видове моцарела:

Моцарела от биволско мляко (Mozzarella di bufala della Campania) - тя е еластична и стои на нишки, с аромат на сметана и сравнително силен вкус. Когато е съвсем прясна, вътрешността й е гладка. Богата е на калций, протеини, много витамини и минерални соли.

Моцарела от краве мляко (Mozzarella fior di latte) - този вид сирене е с лек млечно-кисел вкус и узрява сравнително бързо.

Моцарела може да се направи и от соево мляко.

Хранителни стойности в 100 грама моцарела: 300 ккал, 22 гр мазнини; 22 гр белтъчини; 2,2 гр въглехидрати; 1 гр фибри.