Печен пълнен заек
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Заека се измива и подсушава. Внимателно се правят малки разрези по кожата на заека с помощта на остър нож. Слагат се скилидки чесън в прорезите.
-
В хаванче се стриват сухите подправки: зърната черен пипер, семената кориандър и морската сол. Пресипват се в купа и се добавя зехтина. С получена смес заека се намазва добре от вътрешната и външната страна.
-
В касерола с капак се задушават част от гъбите, лука и морковите. Добавя се виното. Ориза се измива и се добавя към гъбите. Всичко се разбърква добре, изчаква се малко алкохола да се изпари и се сваля от котлона.
-
Подправя се с подправки по вкус. Добавя се част от пресния копър. Оставя се да изстине.
-
Заека се напълва с плънката и се зашива добре с домакинска връв. Поставя се в дълбока тава.
-
Картофите се обелват и се разрязват на четвъртинки (може да се оставят цели) и се подреждат около заека. Добавят се гъбите и маслините. Върху картофите се нареждат кубчета масло.
-
Тавата се завива във алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята до 200 С фурна. Пече се 30 минути, после температурата се намалява до 180 С и се пече около 40 минути.
-
Алуминиевото фолио се сваля и заека се допича до златиста коричка още 20 минути, или до готовност. Отвреме навреме заека се полива със собствения му сок или с вода, за да не остане сух.
-
Разрязва се на порции, поставя се от плънката и картофите. Поръсва се с пресни подправки и се сервира.