Начало > Основни ястия > Печен пълнен заек

Печен пълнен заек

Печен пълнен заек|escape
90
x8
1
90
минути
x8
порции
1
сложност

Съставки

  • 50 г краве масло
  • 1 к.ч. вино бяло
  • 1 с.л. сол морска
  • 10 ч.л. кориандър семена
  • 10 бр. черен пипер на зърна
  • 4 с.л. зехтин
  • 4 бр. лук кромид стар
  • 4 бр. моркови
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 вр. копър пресен
  • 1 стр. чесън див
  • 1 вр. босилек
  • 200 г маслини
  • 1 кг гъби печурки
  • 1 кг картофи
  • 1 бр. заек

Начин на приготвяне

  1. Заека се измива и подсушава. Внимателно се правят малки разрези по кожата на заека с помощта на остър нож. Слагат се скилидки чесън в прорезите.

  2. В хаванче се стриват сухите подправки: зърната черен пипер, семената кориандър и морската сол. Пресипват се в купа и се добавя зехтина. С получена смес заека се намазва добре от вътрешната и външната страна.

  3. В касерола с капак се задушават част от гъбите, лука и морковите. Добавя се виното. Ориза се измива и се добавя към гъбите. Всичко се разбърква добре, изчаква се малко алкохола да се изпари и се сваля от котлона.

  4. Подправя се с подправки по вкус. Добавя се част от пресния копър. Оставя се да изстине. 

  5. Заека се напълва с плънката и се зашива добре с домакинска връв. Поставя се в дълбока тава.

  6. Картофите се обелват и се разрязват на четвъртинки (може да се оставят цели) и се подреждат около заека. Добавят се гъбите и маслините. Върху картофите се нареждат кубчета масло.

  7. Тавата се завива във алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята до 200 С фурна. Пече се 30 минути, после температурата се намалява до 180 С и се пече около 40 минути.

  8. Алуминиевото фолио се сваля и заека се допича до златиста коричка още 20 минути, или до готовност. Отвреме навреме заека се полива със собствения му сок или с вода, за да не остане сух. 

  9. Разрязва се на порции, поставя се от плънката и картофите. Поръсва се с пресни подправки и се сервира. 

Още Основни ястия

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?