Пилешките гърди се сваряват за около 20 мин., после се изваждат от бульона и се охлаждат.
Към пилешкия бульон се прибавят нарязаните на кубчета моркови и ряпа. Варят се приблизително 10 мин. до полуготовност (зеленчуците трябва да са леко меки).
С решетъчна лъжица зеленчуците се преместват в съда за печене.
Бульона се прецежда и се запазват 4-6 чаени чаши от него.
В тиган в маслото се запържва до златисто лука, после се добавят мащерката и нарязаният на ситно праз. Задушават се за 5-8 мин.
Добавя се и брашното, като се внимава да не стане на бучки и се запържва за 2 мин. при постоянно разбъркване.
В тигана се добавят пилешкия бульон и виното (бяло и сухо).
Температурата се усилва на максимум, като сместа се довежда до кипене при постоянно разбъркване.
Добавя се сметаната и соса се готви докато придобие плътност (около 6 мин.), като се разбърква често.
Соса се овкусява със сол и черен пипер.
Соса се излива при пилето и зеленчуците и се разбърква добре.
Оставя се да се охлади за поне 45 мин. По желание пълнежът на пая може да се приготви от предишния ден, като се съхранява в хладилника, покрит с фолио.
За кората на пая се пасиват магданоза, брашното, мащерката, солта и захарта, докато подправките не станат фино смлени.
Добавя се леко размекнатото масло и отново се пасива, докато сместа не стане на трохи.
Сместа се прехвърля в купа. Добавя се студена вода (важно е водата да е ледена, за да не разтопи маслото) и се омесва тестото. При нужда се добавя още вода.
Тестото се събира на топка, увива се във влажна кърпа или домакинско фолио и се оставя за 30 мин. в хладилника.
Разточва се кора с формата на съда, в който ще се пече пая и пълнежа се покрива добре, като леко се подгъват ръбчетата надолу. Остатъците от тестото могат да се използват за украса.
Правят се малки отвори в тестото на места, за да излиза парата.
Паят се пече в 200 С фурна до златисто, за около 50-60 мин.
Преди сервиране паят се оставя да изстине за 10 мин.