Начало > Основни ястия > Пай с пиле и есенни зеленчуци

Пай с пиле и есенни зеленчуци

Пай с пиле и есенни зеленчуци|escape
90
x16
1
90
минути
x16
порции
1
сложност

Съставки

Начин на приготвяне

  1. Пилешките гърди се сваряват за около 20 мин., после се изваждат от бульона и се охлаждат.

  2. Към пилешкия бульон се прибавят нарязаните на кубчета моркови и ряпа. Варят се приблизително 10 мин. до полуготовност (зеленчуците трябва да са леко меки).

  3. С решетъчна лъжица зеленчуците се преместват в съда за печене. 

  4. Бульона се прецежда и се запазват 4-6 чаени чаши от него.

  5. В тиган в маслото се запържва до златисто лука, после се добавят мащерката и нарязаният на ситно праз. Задушават се за 5-8 мин. 

  6. Добавя се и брашното, като се внимава да не стане на бучки и се запържва за 2 мин. при постоянно разбъркване.

  7. В тигана се добавят пилешкия бульон и виното (бяло и сухо).

  8. Температурата се усилва на максимум, като сместа се довежда до кипене при постоянно разбъркване.

  9. Добавя се сметаната и соса се готви докато придобие плътност (около 6 мин.), като се разбърква често.

  10. Соса се овкусява със сол и черен пипер.

  11. Соса се излива при пилето и зеленчуците и се разбърква добре.

  12. Оставя се да се охлади за поне 45 мин. По желание пълнежът на пая може да се приготви от предишния ден, като се съхранява в хладилника, покрит с фолио.

  13. За кората на пая се пасиват магданоза, брашното, мащерката, солта и захарта,  докато подправките не станат фино смлени.

  14. Добавя се леко размекнатото масло и отново се пасива, докато сместа не стане на трохи.

  15. Сместа се прехвърля в купа. Добавя се студена вода (важно е водата да е ледена, за да не разтопи маслото) и се омесва тестото. При нужда се добавя още вода.

  16. Тестото се събира на топка, увива се във влажна кърпа или домакинско фолио и се оставя за 30 мин. в хладилника.

  17. Разточва се кора с формата на съда, в който ще се пече пая и пълнежа се покрива добре, като леко се подгъват ръбчетата надолу. Остатъците от тестото могат да се използват за украса.

  18. Правят се малки отвори в тестото на места, за да излиза парата.

  19. Паят се пече в 200 С фурна до златисто, за около 50-60 мин.

  20. Преди сервиране паят се оставя да изстине за 10 мин.

Още Основни ястия

Виж още
Добави към:
+ Добави нов списък

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?