Млечен крем
минути
порции
сложност
Съставки
- 1 л краве прясно мляко
- 1.50 ч.ч. захар
- 150 г масло
- 2 пак. шушулка ванилия
- 1 с.л. нишесте
- 0.75 ч.ч. брашно тип 500
Начин на приготвяне
-
Маслото се разтапя в тенджера и брашното и нишестето се запържват, докато сместа стане жълта (около 2-3 минути на средна температура). Добавят се млякото и захарта.
-
Бърка се постоянно, за да не залепва крема за съда. Оставя се да заври и температурата се намалява.
-
Държи се на котлона, докато се сгъсти. След това се добавя ванилията и крема се маха от котлона.
-
Разбива се с миксер за 2-3 минути и сместа се изсипва в тава или формички.
-
Оставя се в хладилник за 5-6 часа, за да се стегне добре.
-
Преди да се сервира, се нарязва на квадрати и се поръсва с орехови ядки и канела.