Милинки
минути
порции
сложност
Съставки
Начин на приготвяне
-
Маята се разтваря в топлата вода със захарта. Оставя се да престои, докато на повърхността започне да се образува пяна.
-
Прибавят се солта, прясното мляко, яйцето, оцета и 4-5 супени лъжици олио. Брашното се прибавя по малко и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса в предварително намазнен съд, трябва да се увеличи обема 4-5 пъти.
-
С намазнени ръце се оформят малки топченца (малко по-големи от орех), които се подреждат в предварително намазнена тава.
-
Поръсват се с натрошено сирене и милинките се оставят на топло за 20 минути да втасат.
-
Запържват се 1-2 супени лъжици брашно и щипка сол в сгорещено олио.
-
Докато е горещо, с него се заливат втасалите милинки и се слагат в предварително загрята фурна на 180-200 С и пекат до леко зачервяване.
-
След като се изпекат, се намазват с масло и се покриват с кърпа за 10 минути. Поднасят се топли с айрян.