Макарони на фурна с телешка кайма
минути
порции
сложност
Съставки
- 500 г макарони
- 1/2 ч.ч. зехтин
- 2 кг телешка кайма
- 1 гл. лук кромид стар
- 1 ч.ч. доматено пюре
- 3 с.л. магданоз пресен
- 5 бр. яйца
- 1/2 ч.л. бахар на прах
- 1 ч.л. канела на прах
- 1 ч.ч. пармезан
- 1/2 ч.ч. вода
- 3 с.л. галета
- 1.25 с.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер млян
- 2 ч.ч. масло
- 4 ч.ч. краве прясно мляко
- 4 с.л. брашно тип 500
Начин на приготвяне
-
Зехтина се загрява в голям тиган. Слага се телешката кайма и се запържва за около 5 минути.
-
Добавя се лука и се пържи още 5 минути.
-
Прибавят се доматеното пюре, горещата вода, магданоза, бахара, канелата, 1 ч.л. сол и пипера.
-
Соса се оставя да къкри в продължение на 8-10 минути.
-
През това време макароните се сваряват в леко подсолена вода. Изстудяват се в студена вода.
-
Галетата се слагат в соса, за да се сгъсти. Маха се от котлона.
-
Разтапя се ½ ч.ч. масло в тенджерата на макароните и после се връщат в нея.
-
Добавя се половината настърган пармезан и 2 разбити яйца. Разбърква се внимателно.
-
Намазняват се дъното и страните на тава. Изсипва се половината макаронена смес и се притиска хубаво.
-
Соса с месото се изсипва и най-отгоре се покрива отново с макаронена смес. Заглажда се възможно най-добре.
-
Фурната се загрява на 180 градуса. През това време се приготвя соса бешамел.
-
Разтапят се 10 с.л. масло и се добавят 4 с.л. брашно. Готви се до получаване на жълт цвят. Слагат се 4 ч.ч. мляко и се бърка, за да се получи еднородна смес. Добавя се 1 ч.л. сол и се оставя за още 3 минути на котлона. Накрая се добавят 3 разбити яйца.
-
Бешамела се изсипва върху макароните и се поръсва с останалата част от пармезана. Пече се около 40-45 минути.