Кекс с плодове и шоколадова заливка
минути
порции
сложност
Съставки
- 25 г масло
- 50 г грис
- 200 г шоколад
- 2 ч.ч. брашно тип 500
- 150 г краве кисело мляко
- 200 г плодове
- 10 г бакпулвер
- 1 пак. шушулка ванилия
- 2 ч.л. какао
- 1 ч.л. лимонов сок
- 50 мл олио
- 1 ч.ч. захар
- 3 бр. яйца
Начин на приготвяне
-
Яйцата и захарта, от която се оставя малко за овалване, се разбиват, като към тях се прибавят последователно олиото, млякото и лимоновия сок. Постепенно се прибавят брашното (като се оставя малко за овалване), бакпулвера и ванилията.
-
Разбърква се с миксер. От получената смес се отделят 3-4 с.л. и се оцветява с какакото.
-
Плодовете се нарязват и се овалват в брашно, грис и захар. Слагат се върху тестото и съвсем леко се натискат, за да потънат в сместа.
-
Фурната се загрява на 160 С. След това се поставя кексовата форма (празна). След като престои 2-3 мин и се нагрее, кексовата форма се изважда и се намаслява.
-
Какаовата смес, останалата смес в миксера и плодовете се нареждат по желание в маслената кексова форма.
-
Кексът се слага в загрята фурна и се пече около 30-40 минути на 160 С (фурна с вентилатор - 40-50 минути). Когато стане готов, се обръща в плитка чиния.
-
Шоколада се разтапя, готовия кекс се облива и се намазва равномерно с лъжичка.
-
Добавя се декорация по желание.